Is het bereik van uw draadloze netwerk thuis niet groot genoeg en valt de verbinding op de meest ongunstige momenten weg? Of heeft u problemen met het ontvangst van het draadloze internet op bijvoorbeeld de camping? Dan is het wellicht lonend om eens te kijken naar een wifi versterker. Er zijn verschillende mogelijkheden om het bereik te vergroten of te versterken. We zetten het allemaal even op een rijtje. Meer informatie over dit onderwerp leest u ook op onze overkoepelende pagina met Wifi problemen. Zoek je een provider met stabiel en snel internet? Over het algemeen zijn pakketten op basis van glasvezel het meest betrouwbaar. Zie ook ons overzicht met de betrouwbaarste providers.
Wifi versterker
Wat is een wifi versterker? Een wifi versterker is een apparaat dat er voor zorgt dat het wifi signaal sterker wordt uitgezonden of ervoor zorgt dat het wifi bereik verder wordt verspreidt. Wifi versterker is een beetje een verzamelnaam maar meestal wordt er een wifi repeater mee bedoeld. Voorbeelden om het wifi signaal te versterken zijn bijvoorbeeld een wifi repeater, access point, homeplug adapter of wifi antenne/dongel.
Een wifi repeater zorgt voor een groter dekkingsgebied door het wifi signaal door te geven. Een access point kunt u gebruiken als bijvoorbeeld uw eigen wifi router niet genoeg bereik heeft. Een homeplug adapter zorgt voor een betere verspreiding van het wifi signaal middels het elektriciteitsnet. Dit zijn allemaal voorbeelden om de zender te versterken maar u hebt ook de mogelijkheid om de ontvanger te versterken. Hierbij kunt u dan weer denken aan een wifi dongel of een wifi antenne. Hier lees je meer details over wifi boosters en repeaters.
Wifi repeater
Een wifi repeater zorgt ervoor dat het wifi signaal een groter bereik krijgt. De wifi repeater pakt bijvoorbeeld het wifi signaal van uw router op en geeft het verder door. Door een wifi repeater te gebruiken kun u ervoor zorgen dat u (beter) bereik heeft op bijvoorbeeld uw slaapkamer of op zolder.
Bekabelde access points
In plaats van het versterken of repeaten van het wifi signaal kunt u ook gebruik maken van een access point. Het access point sluit u het liefst bekabeld aan op de router en fungeert dan als wifi signaal. Een access point wordt meestal gebruikt als u nog geen wifi signaal hebt. Bijvoorbeeld als de router geen wifi ondersteund. Het kan ook voorkomen dat het wifi signaal te zwak is om alles te dekken. Dan schakelt u de wifi functie uit op de router en hangt u een access point op om deze taak over te nemen.
Homeplug adapters
Als u geen kabels wilt of kunt trekken in de ruimte waar u goed wifi signaal of een bekabelde verbinding wilt hebben dan kunt u kiezen voor homeplug adapters. Hiermee gebruikt u het elektriciteitsnet in uw woning om het internet signaal door te geven. Homeplug adapters komen altijd in een setje van tenminste twee homeplugs.
De eerste homeplug adapter plaatst u in een stopcontact en verbind deze met een ethernet (UTP) kabel aan de router. Vervolgens plaatst u een tweede homeplug in het stopcontact waar u internet wilt hebben. U kunt dan vervolgens een ethernet kabel aansluiten tussen de homeplug en bijvoorbeeld de vaste pc. De homeplug kan o.a. gebruikt worden als access point of wifi repeater.
Wifi Ontvangers
Heeft u problemen met het ontvangen van het wifi signaal op bijvoorbeeld de camping, dan kunt u vrij weinig veranderen aan het zendvermogen van de zender. U kunt dan kiezen voor een sterkere USB wifi antenne of dongel met een groter bereik. Op deze manier kunt u wifi signaal ontvangen dat normaal gesproken te zwak zou zijn. Ook voor het verbinden met een hotspot is dit ideaal. Net een andere benadering van een wifi versterker dus.
Veel Voorkomende Wifi Versterker Toepassingen
- Zwak wifi signaal op de slaapkamer: U kunt een wifi repeater gebruiken die bijvoorbeeld op de overloopt geplaatst wordt en het wifi signaal verder doorgeeft. Kijk dan naar de totale afstand tussen de router en de slaapkamers en hang de wifi repeater ongeveer in het midden. Het is een kwestie van proberen om de juiste plek te vinden. Dit is meestal de goedkoopste oplossing. U zou ook een homeplug adapter set kunnen gebruiken. De eerste homeplug plaatst u zo dicht mogelijk bij router in een stopcontact en verbind deze met elkaar middels een ethernet (UTP) kabel. De tweede homeplug stel u dan in als wifi repeater of access point in de ruimte waar u wifi wilt hebben. Omdat het internetsignaal via het elektriciteitsnet naar de tweede homeplug gaat hoeft de wifi repeater of access point niet binnen het bereik te vallen van het wifi signaal van de router.
- Geen wifi signaal op zolder: In dit geval zou ik een homeplug adapter aanraden. Ik ga er dan even vanuit dat de router zich op de begane grond bevindt. De afstand naar zolder is meestal te groot om zelfs met een wifi repeater goed signaal te ontvangen. Dit is ook een beetje afhankelijk van de materialen die zijn gebruikt in de woning. Gewapend beton stoort meer het signaal dan bijvoorbeeld een houten vloer. Dit wil niet zeggen dat u met een wifi repeater dus niet het gewenste resultaat kan halen maar met een homeplug adapter heeft u gegarandeerd het beste resultaat. Het nadeel van homeplug adapters is dat ze meestal wat duurder zijn dan wifi repeaters.
- Bekabeld internet zonder UTP kabels te hoeven trekken: Dit scenario staat bijna synoniem voor een homeplug adapter. Meer kan ik hier ook niet aanraden. In deze situatie gebruikt u dus het liefst homeplug adapters.
- Bekabeld internet op de slaapkamer en wifi op zolder: Ook hier zou ik een homeplug adapter set aanraden. De eerste wordt naast de router geplaatst en de tweede op de tweede verdieping in de ruimte waar u bekabeld internet wilt. De tweede homeplug kan dan verbonden worden met bijvoorbeeld de vaste pc middels UTP kabel en tevens fungeren als wifi repeater of access point. Wil u in meerdere ruimtes bekabeld internet dan kunt u meer homeplug adapters plaatsen.
- Bekabeld internet op het terras, tuinhuisje of schuur: Ook hier is een homeplug adapter een uitstekende oplossing.
- Wifi signaal in het terras, tuinhuisje of schuur: Heeft u elektriciteit in de buurt van deze locaties? Dan zou u een homeplug adapter set kunnen proberen waarbij de tweede homeplug fungeert als access point of wifi repeater. Heeft u geen elektriciteit in de buurt van deze locaties? Dan zou ik een wifi repeater gebruiken. Let bij het aanschaffen van de wifi repeater op het bereik van deze repeater. Vaak dekt de wifi repeater afstanden rond de 5 meter, afhankelijk van het model.
- Betere wifi ontvangst op de camping: Op de camping ben u afhankelijk van de sterkte van de wifi zender. Als dit niet voldoende is om goed bereik te hebben op uw apparaat dan kunt u hooguit klagen bij de campingeigenaar maar meestal veranderd er dan niet meteen veel. Wat u dan zou kunnen proberen is een wifi antenne of dongel te gebruiken die een groter bereik heeft dan uw huidige wifikaart.
Een homeplug adapter vervoert het internetsignaal via het elektriciteitsnet en is vaak op meerdere manieren in te zetten. Een homeplug kan bekabeld internet leveren maar ook fungeren als access point of wifi repeater. Dit is een beetje afhankelijk van het model dat je neemt. Een wifi repeater kan eigenlijk maar een ding en dat is het wifi signaal oppakken en verder verspreiden.
Dat is volkomen afhankelijk van het doel dat u probeert te bereiken. Zoals hierboven aangegeven is een homeplug veelzijdiger dan een wifi repeater. Een nadeel van een homeplug adapter set is dat deze vaak een stuk duurder zijn dan een wifi repeater. Als je dus met een wifi repeater het gewenste resultaat haalt dan ben je vaak goedkoper uit.
Over het algemeen wordt hiermee hetzelfde bedoeld. Soms wordt met wifi versterker ook wel een verzameling van apparaten bedoeld waarmee het wifi signaal versterkt kan worden.
Ook dit is volkomen afhankelijk van het doel dat u probeert te bereiken. Een goede tip is om eerst op te schrijven wat u wilt bereiken met uw wifi of internet signaal. Lees daarna goed welke mogelijkheden er zijn en wat ze allemaal kunnen. Tot slot kunt u bepalen wat u wilt uitgeven aan de oplossing en zo uw keus maken.