Het internet in Nederland ontwikkelt zich in razend tempo. De snelheden worden steeds hoger, zowel via ADSL, kabel als glasvezel. De meeste mensen in Nederland hebben internet en televisie via de kabel (Bron: telecompaper). Maar door de snelle opmars van glasvezel rijst steeds meer de vraag: kies ik voor internet en TV via Ziggo (kabel), of via glasvezel? In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen beide aansluitingen, en noemen we de belangrijkste voor- en nadelen zodat jij straks een goede keuze kunt maken.
Snelle links
Internet via de kabel van Ziggo
De opmars van glasvezel
Kan ik tussen beide aansluitingen kiezen?
Voordelen en nadelen van Ziggo
Voordelen en nadelen van glasvezel
Ons advies: Ziggo of overstappen naar glasvezel?
Glasvezel buitenaf, meedoen of niet?
Internet via de kabel van Ziggo
Ziggo is een van de grootste internetproviders van Nederland. Het bedrijf heeft ruim 3,9 miljjoen klanten. De kans is dus groot dat ook jij hierbij hoort. Dat Ziggo zo groot is, dat is niet vreemd. Het is namelijk de enige provider die haar diensten aanbiedt via de kabel. Dus als jij de coax-kabel hebt liggen, en je hebt geen zin in traag internet via DSL, dan kom je vanzelf bij deze provider uit. Door de komst van glasvezel is hier de afgelopen jaren wel verandering in gekomen. Meer dan 3 miljoen huishoudens kunnen nu opeens wél kiezen tussen 2 supersnelle vormen van internet. In het volgende kopje vertellen we je meer over de opkomst van glasvezel.
Internet via Ziggo in het kort:
- Ongeveer 7,2 miljoen woningen hebben toegang tot de diensten van Ziggo
- Ziggo heeft ongeveer 4 miljoen klanten in Nederland
- Ziggo biedt verschillende pakketten, met snelheden varierend van 50 Mbit/s oplopend tot wel 500 Mbit/s. In sommige regio’s wordt zelfs getest met 1000 Mbit/s
- De alles in 1 pakketten zijn verkrijgbaar vanaf €52,00 per maand
De opmars van glasvezel
Waar de meeste Nederlanders vroeger enkel konden kiezen tussen de kabel en DSL, is daar de laatste jaren flink verandering in gekomen. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat in 2021 meer dan 3 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting hebben. Dit komt onder andere doordat het massaal wordt aangelegd in buitengebieden. Concreet betekent dit dat steeds meer mensen straks niet meer vast zitten aan hun DSL-aansluiting of aansluiting, maar kunnen kiezen voor een nieuw alternatief.
- Glasvezel is de snelste manier van internet.
- Het is eigenlijk een heel dunne vezel die gemaakt is van een speciaal soort glas (vandaar de naam).
- Door deze vezels kan informatie met een gigantische snelheid worden verstuurd.
- Dit gaat met behulp van laserlicht.
- Met glasvezel haal je snelheiden tot 1000 Mbit/s
- In Nederland zijn bijna 3 miljoen woningen aangesloten op glasvezel
Kan ik tussen beide aansluitingen kiezen?
Misschien ben je op dit moment klant bij Ziggo, heb je een DSL-abonnement bij KPN of beschik je al over glasvezel van bijvoorbeeld T-Mobile of Caiway. Je wilt graag weten wat jouw alternatieven zijn. Zit ik bijvoorbeeld vast aan de kabel, of kan ook kiezen uit andere aansluitingen? Via onze postcodecheck kom je hier heel snel achter. Dit werkt als volgt:
- Vul je postcode en huisnummer in
- Bekijk aan de linkerkant welke verbindingen beschikbaar zijn
- De mogelijkheden zin ADSL, kabel en glasvezel
- Een vinkje betekent dat dit wordt aangeboden, een kruisje betekent dat het niet beschikbaar is
- Je ziet ook direct welke providers het pakket aanbieden en kunt eventueel online overstappen
Voordelen en nadelen van Ziggo
Stel, je bent al jaren klant bij Ziggo. Je hebt zojuist de postcodecheck gedaan, en komt erachter dat je ook kunt kiezen uit internet en televisie via glasvezel. Je vraagt je af of jouw huidige abonnement wel zo goed aansluit bij jouw huidige wensen. Is het wel snel genoeg, en is het niet te duur? Hieronder benoemen we in het kort de belangrijkste voordelen en nadelen van Ziggo.
Voordelen Ziggo:
- Ziggo is een van de grootste providers in Nederland met een hoge servicegerichtheid
- Je kunt al genieten van snelheden tot 500 Mbit/s.
- Het netwerk wordt opgewaardeerd naar de DOCSIS 3.1 techniek. Dit maakt straks snelheden van 1000 Mbit/s mogelijk. Hiermee is het net zo snel als glasvezel
- De alles in 1 pakketten zijn goedkoper dan veel glasvezel-concurrenten als Caiway, T-Mobile of KPN.
- In combinatie met mobiele telefonie van Vodafone profiteer je van veel extra voordeel
Wist je dat 97% van de de Ziggo-aansluiting via glasvezel verloopt? Alleen het laatste stukje gaat via een coaxkabel. Ziggo is dus ook grotendeels internet via glasvezel.
Nadelen Ziggo:
- Het is de enige kabelaar, en heeft dus een monopoliepositie. Als Ziggo de prijzen opvoert is er geen alternatief via de kabel
- De kwaliteit van tv-kijken wordt relatief slecht beoordeeld, zo blijkt uit onderzoek van Consumentenbond
- Bij internet via de kabel is de uploadsnelheid doorgaans 10 keer lager dan de downloadsnelheid. Je kunt dus bijvoorbeeld minder snel grote bestanden versturen
Voordelen en nadelen van glasvezel
Is in jouw wijk ook glasvezel aangelegd? Of wordt je via een campagne als Glasvezel Buitenaf gevraagd of je mee wilt doen met glasvezel? Je bent op dit moment best tevreden met jouw Ziggo-abonnement via de kabel. Maar je wil toch graag weten wat de voordelen van glasvezel zijn. Hieronder benoemen we daarom in het kort de belangrijkste voordelen en nadelen:
Voordelen Glasvezel:
- Meest moderne en snelle manier om te internetten (tot 1 Gigabit)
- Een zeer stabiele verbinding met relatief weinig storingen
- Downloadsnelheid en uploadsnelheid zijn gelijk (in tegenstelling tot de kabel)
- Het is een open markt, je kunt dus kiezen uit meerdere providers
- Digitale televisie in de beste kwaliteit
Nadelen Glasvezel:
- Het is nog lang niet in heel Nederland beschikbaar
- De pakketten zijn nog relatief vaak duur
- De enorme down- en uploadsnelheden zijn vaak (nog) helemaal niet nodig
- Soms zijn er enorm hoge aanlegkosten mee gemoeid. De aanleg kan ook voor de nodige overlast zorgen, mogelijk moet een deel van de oprit eruit
Ons advies: Ziggo of overstappen naar glasvezel?
Nu je weet hoe Ziggo werkt, waarom glasvezel zo in opkomst is, en wat de voordelen en nadelen van beide zijn kan je hopelijk een betere keuze maken. De afwegingen zijn natuurlijk voor iedereen weer anders. Maar over het algemeen kunnen we wel een aantal adviezen geven:
- Het is goed om te weten dat jouw Ziggo-aansluiting ook voor 97% via glasvezel verloopt, alleen de laatste 3% gaat via de coaxkabel
- Voor nu zit er nog niet veel verschil in internetsnelheden. Zowel via Ziggo als glasvezel haal je snelheden tot 500 Mbit/s. Zowel glas als kabel is in sommige gebieden al beschikbaar met een snelheid van 1000 Mbit/s
- Voor zakelijke gebruikers is glasvezel-internet absoluut een must: je profiteert van de meest stabiele verbinding met ook extreem hoge uploadsnelheden. Op die manier is jouw bedrijf klaar voor de toekomst.
- Consumenten die gemiddeld gebruik maken van internet, tv en bellen zullen niet heel veel verschil merken tussen hun Ziggo-abonnement en een nieuwe glasvezel abonnement. Hooguit dat de beeldkwaliteit iets hoger is.
Glasvezel buitenaf, meedoen of niet?
Veel Nederlanders in buitengebieden krijgen een brief van Glasvezel Buitenaf. Deze organisatie richt zich op het aanleggen van glasvezel in buitengebieden waar nu vaak alleen nog DSL beschikbaar is. Het idee is dat minimaal een x-percentage mee moet doen, waarna de werkzaamheden beginnen. Weet je niet wat je hiermee moet? Hieronder een aantal tips:
- Als je op dit moment alleen gebruik kunt maken van DSL, dan is ons advies om mee te doen. DSL is een verouderde techniek die niet toekomstbestendig is.
- Als je op dit moment internet en TV via Ziggo hebt is de afweging een stuk lastiger
- In de toekomst gaan steeds meer apparaten gebruik maken van internet, en hebben we steeds meer bandbreedte nodig. Niemand kan in de toekomst kijken. Maar het argument dat je met glasvezel klaar bent voor de toekomst is zeker iets om over na te denken.
- Als je tegen redelijke kosten mee kan doen, dan is ons advies om dit wel te doen. Je hebt dan in ieder geval de aansluiting, en kunt in de toekomst altijd nog kijken wat je wilt. Misschien dat we over 5 jaar wel allemaal gebruik maken van internet via 5G?